Osmi Memorijalni turnir „Božidar Kićović Kića“ Sunčana Reka 2023

Etno-kompleks „Sunčana reka“ u Gornjoj Koviljači od 15. do 19. novembra biće domaćin osmog Memorijalnog šahovskog turnira „Božidar Kićović Kića“. Suorganizatori ove sportske manifestacije posvećene lozničkom novinaru, šahisti koji je ostavio značajnog traga i čoveku koji je promovisao sport u Podrinju i Jadru, su Grad Loznica, porodica, prijatelji i Šahovski klub Loznica grad, a kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za štampu, igraće se sedam kola po švajcarskom sistemu.

Dragica Popović, menadžerka „Sunčane reke“, u ime domaćina se zahvalila svima koji podržavaju turnir uz najavu da su i ovaj put obezbeđene brojne i vredne nagrade za sve učesnike.

– Šahovski turnir je već prerastao u tradicionalnu manifestaciju „Sunčane reke“ i mi se ponosimo time. Potrudili smo se kao domaćini da i ove godine obezbedimo značajne popuste za sve učesnike turnira na smeštaj, hranu i piće, ali i veliki broj nagrada. Prva nagrada je vikend na bazi punog pansiona za dve osobe, a tu je i obuća iz naših prodavnica „Koštana“. Za najmlađeg učesnika turnira spremili smo novčanu nagradu, a tu su i druge, praktično za sve učesnike – rekla Popovićeva.

Milan Rikalović je u ime Organizacionog odbora istakao da veliku novčanu pomoć imaju od lokalne samouprave, tako da je omogućena lakša organizacija turnira.

– Nagradni fond je oko 350 hiljada dinara, jedan od najvećih u Srbiji kada je reč o šahovskim nadmetanjima, a trenutno imamo oko 60 najavljenih učesnika iz zemlje i inostranstva. Sistem je isti kao i prošle godine, igra se sedam kola, prvo je u sredu od pola pet popodne, drugo u četvrtak u isto vreme, u petak su dva kola na programu, od devet pre podne i pola pet popodne. U subotu su takođe dva kola, u istim terminima, a u nedelju je sedmo završno kolo kada je i zvanično zatvaranje turnira. Zanimljivo je i to da se samo u ovom turniru ostvaruje takozvani šahovski baj, gde igrač može prva tri kola da ne učestvuje zbog svojih obaveza, da ih odloži, s tim da dobija pola poena ali samo u prva tri kola, uz prethodno obrazloženje koje mora dostaviti Organizacionom odboru. Nagrada ima skoro za sve učesnike, počev od najmlađeg, ženske takmičarke, omladinke, do 38. učesnika, koji simbolizuje godinu rođenja naše šahovske legende Bože Kiće, mada bih ga ja više hvalio kao čoveka. Ovaj turnir nastavljamo da održavamo jer svake godine učestvuje mnogo igrača iz okruženja, Srbije i inostranstva, a prijave traju do sat vremena pre početka turnira – rekao je Rikalović.

Inače, kako je istakao, turnir vode profesionalne sudije sa dugogodišnjim iskustvom, a najavljeni su i učesnici iz Rusije, Republike Srpske i Severne Makedonije.

Prijavljeni igrači: rezultati

RASPIS turnira

Božidar Kićović Kića igrao je godinama za loznički šah-klub, bio je majstorski kandidat, seniorski prvak Srbije 1955. godine, a u karijeri je pobedio šest državnih prvaka Jugoslavije.

Kao dopisnik lista Sport iz lozničkog kraja radio je više decenija, u lozničkom Radio – Podrinju proveo je više od 30 godina gde je uradio više od 600 radio prenosa, a stvorio je svojevremeno kultnu emisiju Sport-muzika-sport, koju je vodio 430 puta. Pratio je mnoga sportska događanja, ali je fudbal i šah voleo najviše. Dobitnik je Zlatnog pera Udruženja sportskih novinara Srbije kao i Nagrade za životno delo, koje mu je 1982. godine dodelilo Udruženje novinara Srbije.

Njegovo ime od pre nekoliko godina nosi i jedna loznička ulica. Preminuo je 2015. u 82. godini, a sa željom da se sačuva sećanje na Kićovića pokrenut je šahovski turnir koji se ovog novembra igra osmi put na obali Drine.

Izbornik