Осми Меморијални турнир „Божидар Кићовић Кића“ Сунчана Река 2023

Етно-комплекс „Сунчана река“ у Горњој Ковиљачи од 15. до 19. новембра биће домаћин осмог Меморијалног шаховског турнира „Божидар Кићовић Кића“. Суорганизатори ове спортске манифестације посвећене лозничком новинару, шахисти који је оставио значајног трага и човеку који је промовисао спорт у Подрињу и Јадру, су Град Лозница, породица, пријатељи и Шаховски клуб Лозница град, а како је најављено на данашњој конференцији за штампу, играће се седам кола по швајцарском систему.

Драгица Поповић, менаџерка „Сунчане реке“, у име домаћина се захвалила свима који подржавају турнир уз најаву да су и овај пут обезбеђене бројне и вредне награде за све учеснике.

– Шаховски турнир је већ прерастао у традиционалну манифестацију „Сунчане реке“ и ми се поносимо тиме. Потрудили смо се као домаћини да и ове године обезбедимо значајне попусте за све учеснике турнира на смештај, храну и пиће, али и велики број награда. Прва награда је викенд на бази пуног пансиона за две особе, а ту је и обућа из наших продавница „Коштана“. За најмлађег учесника турнира спремили смо новчану награду, а ту су и друге, практично за све учеснике – рекла Поповићева.

Милан Рикаловић је у име Организационог одбора истакао да велику новчану помоћ имају од локалне самоуправе, тако да је омогућена лакша организација турнира.

– Наградни фонд је око 350 хиљада динара, један од највећих у Србији када је реч о шаховским надметањима, а тренутно имамо око 60 најављених учесника из земље и иностранства. Систем је исти као и прошле године, игра се седам кола, прво је у среду од пола пет поподне, друго у четвртак у исто време, у петак су два кола на програму, од девет пре подне и пола пет поподне. У суботу су такође два кола, у истим терминима, а у недељу је седмо завршно коло када је и званично затварање турнира. Занимљиво је и то да се само у овом турниру остварује такозвани шаховски бај, где играч може прва три кола да не учествује због својих обавеза, да их одложи, с тим да добија пола поена али само у прва три кола, уз претходно образложење које мора доставити Организационом одбору. Награда има скоро за све учеснике, почев од најмлађег, женске такмичарке, омладинке, до 38. учесника, који симболизује годину рођења наше шаховске легенде Боже Киће, мада бих га ја више хвалио као човека. Овај турнир настављамо да одржавамо јер сваке године учествује много играча из окружења, Србије и иностранства, а пријаве трају до сат времена пре почетка турнира – рекао је Рикаловић.

Иначе, како је истакао, турнир воде професионалне судије са дугогодишњим искуством, а најављени су и учесници из Русије, Републике Српске и Северне Македоније.

Пријављени играчи: резултати

РАСПИС турнира

Божидар Кићовић Кића играо је годинама за лознички шах-клуб, био је мајсторски кандидат, сениорски првак Србије 1955. године, а у каријери је победио шест државних првака Југославије.

Као дописник листа Спорт из лозничког краја радио је више деценија, у лозничком Радио – Подрињу провео је више од 30 година где је урадио више од 600 радио преноса, а створио је својевремено култну емисију Спорт-музика-спорт, коју је водио 430 пута. Пратио је многа спортска догађања, али је фудбал и шах волео највише. Добитник је Златног пера Удружења спортских новинара Србије као и Награде за животно дело, које му је 1982. године доделило Удружење новинара Србије.

Његово име од пре неколико година носи и једна лозничка улица. Преминуо је 2015. у 82. години, а са жељом да се сачува сећање на Кићовића покренут је шаховски турнир који се овог новембра игра осми пут на обали Дрине.

Изборник