Одлука за заменског странца Прва лига ЦС 2024

Преузми одлуку кликом на црвени линк:  О Д Л У К А

На 10. седници Управног одбора Шаховског савеза Централне Србије, одржаној електронским путем, донета је ОДЛУКА да за овогодишњу Прву лигу Централне Србије, која ће се сходно Календару такмичења ШСЦС одржати у термину од 10. до 18. октобра 2024. године, клубови имају право на једног тзв. „заменског“ страног играча, за кога им Савез неће наплаћивати таксу за регистрацију страног играча.

Клубови наравно могу да региструју и већи број страних играча, али приликом регистрације страних играча морају да нагласе који играч им је тзв. „заменски странац“ и која кола ће играти.

Појашњење одлуке:

Уколико за неки клуб, рецимо странац „А“ (који је „заменски странац“) не може да игра прва 4 кола, уместо њега може да игра странац „Б“ у та прва 4 кола, а онда од 5. до 11. кола уместо странца „Б“ игра искључиво „заменски странац А“, а странац „Б“ више нема право да игра до краја такмичења. Наравно, трећи страни играч може играти свих 11 кола, али уз поштовање одлуке да у једном колу могу да наступе највише два страна играча.

Ова одлука је донета због специфичности термина овогодишње Прве лиге ЦС која се огледа у згуснутом календару осталих такмичења – Олимпијаде, Прве лиге Србије, Купа шампиона, као и националних лига у окружењу.
На овај начин ШСЦС жели да изађе у сусрет клубовима чији страни играчи учествују на Купу шампиона па би можда напустили дан-два раније Прву лигу ЦС или за оне стране играче који играју неко такмичење чији се крај поклапа са почетком наше Прве лиге ЦС, па би евентуално могли да започну такмичење од другог или рецимо четвртог кола и сл.

Изборник