In memoriam: Miloš Mišo Poznanović

Šahisti Užica s tugom i bolom oprostili su se od Miloša Miše Poznanovića, osnivača, predsednika i igrača ŠK Slanuša. On je iznenada preminuo 14. avgusta, a sahranjen tri dana kasnije na užičkom groblju Dovarje.

Miloš je u dužem periodu ne samo uspešno igrao šah, već i kreirao šahovski život u ovom gradu. Igra na 64 polja bila mu je ljubav od mladalačkih dana. Bavio se njome posvećeno kao i drugim svojim hobijima: muzikom, kolekcionarstvom, filatelijom, zavičajnom istorijom.

Među šahistima će Mišo Tamburica (kako su ga mnogi zvali po instrumentu koji je svirao najbolje u gradu) trajno ostati upamćen pre svega kao divan čovek i prijatelj, uvek spreman za druženje, šalu, brzopoteznu partiju, učešće u svakoj šahovskoj aktivnosti. Činio je to s entuzijazmom i dobrom voljom, uz preduzimljivost kakva se ne viđa, na dobrobit šaha i prijateljstva među ljudima.

Decenijama se Mišo prihvatao zahtevnih organizacija turnira i takmičenja, kako onih seniorskih tako i za mlade šahiste. Istrajavao je da sve prođe besprekorno, u najboljem redu i fer pleju, čak i u vremenima kad to nije bilo nimalo lako.

Pamti se da je kao predsednik Šahovskog kluba Sloboda plasmanom u Prvu saveznu ligu ostvario najveći uspeh u istoriji užičkog šaha. Osnovao je zatim Šahovski klub Slanuša, za koji se zajedno sa svojim najbližim prijateljima dve decenije takmičio u ligaškim i kup nadmetanjima. Imao je titulu majstorskog kandidata, bio i šahovski sudija. Isticao se u tim aktivnostima i na širem području, kao potpredsednik skupštine Šahovskog saveza Srbije i u dva mandata predsednik užičkog Regionalnog šahovskog saveza.

Svet šaha znao je i poštovao izuzetnog čoveka Miloša Poznanovića, predsednika kluba, kapitena i igrača čije su zasluge nemerljive, a odlazak ogroman gubitak za užički šah. Njegova slika trajno će biti na zidu njemu omiljenog užičkog šah kluba.

Mišo je s prijateljima rado igrao i preferans, igru u kojoj je takođe ostavio zapaženog traga i organizovao prvenstva na nivou grada. Svoje slobodno vreme, znanje, talenat unosio je u sve čega se prihvatao. Uvek uz osmeh i lepu reč za ljude oko sebe.

Svojim svestranim stvaranjem Mišo Poznanović je utisnuo dubok pečat u raznovrsne aktivnosti Užica, za šta je nagrađen i visokim gradskim priznanjem. Svima s kojima se družio i igrao čast je što su imali takvog prijatelja, saigrača, organizatora. Neka mu je večna slava i hvala.

Fotografije iz privatne arhive:

Kako je igrao Mišo:

TV emisija lokalne televizije u kojoj govori Miloš Poznanović o čuvenom velemajstorskom turniru u Užicu, daleke 1996.  godine:

Izbornik