IN MEMORIAM: ФМ ДЕЈАН БЗЕНИЋ

IN MEMORIAM: ФМ ДЕЈАН БЗЕНИЋ  (18. 03.1956 – 30. 08. 2023)

На жалост, данас нас је напустио још један изузетан Трстеничанин.
У својој 67. години преминуо је мајстор фотографије и најбољи трстенички шахиста свих времена, ФИДЕ мајстор Дејан Бзенић .
Дејан је рођен 1956. године у Чаирима,село код Трстеника. Шахом се бавио од малих ногу по угледу на свог оца Драгана, који је такође био шахиста.
Каријера дужа од пола века, увек верна само једном клубу ШК „Прва Петолетка“ – Трстеник. И поред многих понуда већих и познатијих клубова остао је везан за град и клуб у коме је постигао импресивне резултате :
Вишеструки аматерски првак Србије ,
-Аматерски првак бивше Југославије
– Победник многих турнира
-Прва табла екипе Трстеника од своје 19 године живота.
Круна његове каријере је Финални турнир првенства Југославије 1991. г. у Бањи Врућици(БИХ), на коме је постао први носилац међународне титуле ФМ у Трстенику.
Сматран за велики шаховски таленат, раван Љубојевићу и Глигорићу, није досегао велемајсторску титулу, јер је имао и другу страст – фотографију. Његове уметничке фотографије остаће да нас подсећају на њега . Посебно омиљени мотиви су му били залазак и излазак сунца, а за време јутрошњег нас је и напустио.
За собом је оставио супругу, две ћерке и четворо унучади.
Сахрана Дејана Бзенића одржаће се у четвртак у 12 часова на гробљу у Чаирима,општина Трстеник.
Тескт послао: ИА Мирослав Марковић
Како је играо Дејан Бзенић када је освојио титулу ФИДЕ мајстора у Бањи Врућици 1991. године у партији против имењака Антића, садашњег велемајстора и то као вођа црних фигура.

Изборник