16. Међународни шаховски фестивал „Параћин 2023“

Успешно одржане све четири манифестације фестивала

Као што традиција налаже, Омладински шаховски клуб „Параћин“ и Туристичка организација општине Параћин, под покровитељством Општине Параћин и Шаховског савеза Централне Србије, успешно су организовали 16. међународни шаховски фестивал „Параћин 2023“ који је одржан у периоду од 7. до 15. јула текуће године у Параћину. Фестивал се састојао четири манифестације, односно „А“ турнира у стандардном шаху за професионалце, „Б“ турнира у стандардном шаху за аматере, затим рапид меморијалног турнира „Урош Динић“ и брзопотезног првенства Централне Србије.

Свечаном отварању присуствовали су бројни званичници и гости, а фестивал је почео свечаним повлачењем потеза на првом столу „А“ турнира од стране Милана Симића, потпредседника општине Параћин и Андрије Јоргића, председника ШС Београда. Наредних 8 дана је одиграно 9 кола на главним догађајима, ОПЕН А и ОПЕН Б турниру, где је учешће узело чак 292 такмичара из 38 земаља света са свих континената. Град Параћин је тих дана био престоница шаха Србије.

 

У недељу 9. јула Омладински шаховски клуб „Параћин“ организовао је 19. Меморијални рапид турнир „Урош Динић“ уз учешће 183 шахистa из 30 држава, међу којима је било 9 велемајстора и 14 интернационалних мајстора. Одиграно је 9 кола са темпом игре од по 10 минута + 5 секунди по играчу за целу партију. Наградни фонд износио је 100.000 динара. Прво место са 7,5 поена освојио је велемајстор Михаил Бријакин, који од недавно наступа под заставом Србије, а исто толико поена колико су имали још четири такмичара. Комплетна табела и резултати по колима могу се видети на: РАПИД

 

У петак 14. јула је одржано „Отворено међународно првенство ШСЦС у брзопотезном шаху“ уз учешће 144 такмичара, а опширније о томе можете видети у извештају на нашој страници:  БЛИЦ

Доделом награда најбољима на ОПЕН А и ОПЕН Б турниру, у суботу 15 јула, завршен је 16. Међународни шаховски фестивал „Параћин 2023“. На церемонији затварања прво су симболичним поклонима награђени најмлађи учесници фестивала. Најмлађи дечак је Јакша Марјановић из Параћина, рођен 2017. године, а најмлађа шахисткиња је Бат-Улзии Енкхјин из Монголије, рођена 2016. године. Обоје су на поклон добили по једну велику украсну дрвену шаховску фигуру и једну специјалну књигу. Наиме, прошле године је награду за најмлађег учесника добио Авyааy Гарг из Индије. Његова сестра близнакиња Арааyа је недуго после тога објавила једну прелепу књигу са њеним цртежима, текстовима и песмама посвећеним брату и мајци. Арааyа и њена мама су одлучили да поклоне по један примерак ове књиге најмлађим учесницима ове године. Награде најбоље пласираним шахистима уручили су Тања Стојковић, председник ОШК „Параћин“ и Радоје Маринковић, почасни директор фестивала.

ОПЕН А

На ОПЕН А турниру наступило је 126 играча.
После 9 одиграних кола, три играча сакупила су по 7 поена, а додатни критеријуми су одлучили да победнички пехар понесе ГМ Гундаваа Батсаикхан (МГЛ). Други је био ИМ Уразаyев Арyстанбек (КАЗ), а трећи ФМ Владислав Ефремов из Русије, који наступа под заставом ФИДЕ.
Поред 10 првопласираних додељене су и 4 специјалне награде и то:
WИМ Нургали Назерке (КАЗ), као најбоље пласирана шахисткиња,
ГМ Ристић Ненад (СРБ), као најбоље пласирани ветеран,
ЦМ Аадитyа Дхингра (ИНД), као најбоље пласирани играч до 18 година и
ФМ Зхуков Антон (РУС), као најбоље пласирани играч до рејтинг 2300.
На ОПЕН А турниру освојене су и три норме за више међународне титуле и то:
WГМ норма – WИМ Нургали Назерке (КАЗ),
ИМ норма – ЦМ Аадитyа Дхингра (ИНД) и
ИМ норма – Итгелт Кхуyагтсогт (МГЛ)

Комплетна статистика ОПЕН А турнира:  РЕЗУЛТАТИ А

ОПЕН Б

На ОПЕН Б турниру наступило је 165 играча.
Млади шахиста из Индије, Леелајаи Крисхна Н убедљиво је освојио прво место са 8,5 поена.
На другом месту завршио је Тсерендорј Батсаикхан из Монголије (а наступа под заставом УСА) са 7,5 поена.
Додатни критеријуми су одлучили да треће место освоји Хусеyнова Лала (АЗЕ) са 7 поена.
Поред 10 првопласираних специјалним наградама су награђени и:
Сwапна Ц Н (ИНД), као најбоље пласирана шахисткиња,
Миловановић Србољуб (КАЗ), као најбоље пласирани ветеран и
Баитуре Темирлан (КАЗ), као најбоље пласирани играч до 18 година.

Комплетна статистика ОПЕН Б турнира:  РЕЗУЛТАТИ Б

Судијски колегијум који је предводио искусни међународни судија Небојша Баралић свој посао одрадио је без икаквих проблема и без иједне жалбе или спорне ситуације.

 

 

На крају може се рећи да су шаховски организатори из Параћина у техничком смислу спровели беспрекорно још један међународни догађај. Оно на чему се мора озбиљно порадити за наредну годину је спречавање опадања броја играча и квалитета ОПЕН А турнира.

Видео извештај са отварања:

Видео извештај са затварања

Званични сајт фестивала:  ПАРАЋИН

На Опен А турниру је преношено првих 20 столова уживо свих 9 кола. Партије су преносили сви онлајн сервери, међу којима и популарни сервер шахбаза из Хамбурга. То можете видети на линку: ПАРТИЈЕ

Занимљиву видео репортажу са фестивала је направио Аца Јован Крстић из Ниша:

Изборник