Србија шах ОПЕН 2023

Трећи Међународни летњи шаховски фестивал под називом „Србија шах опен 2023“ свечано је отворен у недељу 16. јула у београдском хотелу „Метропол“.  Фестивал ће трајати до 24. јула, а српска престоница по други пут ће угостити велики број шахиста и шахисткиња из целог света, прецизније њих преко 500.  Организатор овог догађаја је Шаховски савез Србије под покровитељством Министарства спорта, а председник ШСС Драган Лазић свечано је отворио турнир и пожелео срећу такмичарима.

 

– Желим да вас све поздравим и изразим велико задовољство што по трећи пут имамо прилику да отворимо Србија опен и пожелимо добродошлицу великом броју шахиста и шахисткиња са свих меридијана. Српски шах се налази на једној врсти прекретнице и тежи ка новим изазовима. Управо Србија опен је на неки начин синоним нашег успеха и преданог рада. Морам да кажем да је за ове три године све време уз нас било ресорно Министарство спорта и наравно да ћемо ми наше нове идеје и пројекте прво поделити са њима, а неке од њих већ имамо у плану. Морам да похвалим и наше спонзоре који су с нама, а добро знамо да шах није један од најпопуларнијих спортова и сваку помоћ треба ценити – рекао је Лазић и наставио:

– Морамо да константујемо да је Светска шаховска федерација (ФИДЕ) од самог почетка овај турнир подржала. То нам много значи јер се тако подиже рејтинг како нашег савеза тако и наших репрезентација. Верујем да наш шах више неће бити у кризи и да наши шахисти и шахисткиње неће морати да траже решења ван граница наше земље. Ми ћемо у будућности ићи путем најразвијенијих држава. Сваки учесник који је дошао овде има зацртане планове и надам се да ће их остварити. Желим вам да наставите да уживате у нашој Србији и Београду, а уз то вам желим и пуно среће на турниру – закључио је председник Шаховског савеза Србије након чега је повлачењем првог потеза турнир стартовао.

Ове године, у оквиру фестивала биће одиграно 11 различитих турнира са укупним наградним фондом преко 35.000 евра. То значи да су сви шахисти могли да изаберу турнир који им највише одговара и уживају у наредним такмичарским данима у Београду.
Подсећања ради, Србија опен је светлост дана угледао 2021. године када је по први пут одржан у Београду, на истом месту као и овог јула. Након тога преселио се у Нови Сад, а сада је по други пут у престоници Србије.

Андрија Јоргић, председник ШС Београда који је суорганизатор овог фестивала је изјавио:

– Поносни смо што ће Београд у наредним данима бити престоница шаха у Европи јер се код нас одржава један од три највећа турнира на континенту. Долазак више од 500 такмичара са свих континената говори сам за себе да смо успели у организацији. Наши шахисти ће имати прилику да се опробају против најбољих. Ја сам посебно поносан на долазак четворо шахиста из наше јужне покрајине Косово и Метохија јер ће се у Београду такмичити шахисти из Штрпца, Гораждевца и двоје из Косовске Митровице –

Званични сајт фестивала:  СРБИЈА ШАХ ОПЕН 2023

Изборник