ШК Крушик Ваљево победник Прве лиге ЦС 2023

ЗАВРШЕНА ПРВА ЛИГА ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ: Победили шахисти Крушика из Ваљева

На базенима „Престиж“ у Параћину данас 8. октобра је завршена Прва лига Централне Србије у шаху за 2023. годину.
Овогодишњу лигу обележили су:
-јединствен амбијент у коме се ово такмичење одржало,
-ШК Борац из Чачка који је својом непажњом из процедурално-техничких разлога искључен из такмичења након 4. кола,
-никад лежернија борба за опстанак (које практично није ни било након искључења ШК Борац из Чачка) и
-никада неизвеснија борба за прво место која је решена у трилер завршници
С обзиром на то да је из лиге испадала само једна екипа и да је ШК Борац из Чачка из процедурално-техничких разлога искључен из такмичења, нико од преосталих екипа није страховао за опстанак у лиги. Ова чињеница је неким клубовима дала идеју да испоштују минимум неопходан да регуларно заврше такмичење а да, са друге стране, уштеде тако што ће неки играчи дан-два раније отићи кући. Међутим, то је неким другим клубовима дало простора да лакше дођу до победе у мечу, а можда одлучило и првака лиге.
Уочи последњег кола три екипе су имале једнак број меч бодова (ШК Крушик из Ваљева 20 МБ и 32 поена, ШК Слога из Краљева 20 / 31.5 и ШК Младост из Лучана 20 / 30). Последње коло је одлучивало о прваку, али и о расподели медаља.
ШК Крушик из Ваљева, најпријатније изненађење лиге, играо је против 11-пласираног Крупањског ШК. Лишени било какве борбе за опстанак шахисти из Крупња на меч излазе са само 4 играча, дају ветар у леђа Ваљевцима, успевају да игром освоје 2.5 поена, али Ваљевци добијају меч и завршавају лигу са 35.5 поена.
У том моменту друга два фаворита за прво место знају шта им је потребно. За чисто прво место ШК Слога из Краљева мора да победи минимум са 5:1, а ШК Младост из Лучана са 5,5:0,5.
ШК Младост из Лучана брзо испада из игре за прво место. Имали су реално и најјачег противника у последњем колу, одиграли су меч испод свог реномеа и чак и изгубили што им је донело треће место и бронзану медаљу.
Међутим, у последњем мечу дешавала се права драма. ШК Част и Слава из Пирота на меч против ШК Слоге из Краљева излази без 3 првотимца, али са свих 6 играча. ШК Слога из Краљева мора да победи са 5:1 да би освојила прво место. Уколико победи са 4,5:1,5 имаће иста прва три додатна критеријума, али ће по Сонеборн бергеру освојити друго место.
У другој половини меча изгледало је да је све јасно и да су Краљевчани далеко од жељеног резултата. Међутим, онда креће трилер завршница и „поклони“ од страна Пироћанаца. Код резултата 2,5:0,5 за Краљевчане, на 5. табли у добијеној позицији шахиста из Пирота превиђа целу даму и губи партију. 3,5:0,5.
На 4. табли у јасној бољој позицији Милош Тонић из Пирота понавља потезе и партија се завршава ремијем, 4:1 за Слогу.
У последњој партији шахистима Слоге потребна је победа за прво место. Искусни ИМ Иван Маринковић у објективно једнакој позицији „цеди суву дреновину“ надиграва младог Андрију Марка Крстића и улази у потпуно добијену топовску завршницу. У моменту када је потребно да само одигра 55. Tх5 и да добије партију, он игра 55. х7 и партија је одмах реми. Завршница за Хичкока. ШК Слога добија меч 4,5:1,5, али тиме само сустиже Ваљевце са бројем поена. Међутим, по Сонеборн бергеру припада им друго место.
Руку на срце треба честитати ШК Крушик из Ваљева. Нико их пре лиге није сматрао фаворитима. Међутим, они су одиграли сјајно. Против 4 најбоље екипе по рејтингу остварили су три победе и један нерешен резултат и сасвим заслужено освојили прво место.
На церемонији затварања награде најбољима уручили су Миливоје Миливојевић, секретар ШС Централне Србије, Илија Кнежевић, потпредседник ШСЦС и главни судија лиге и Лидија Вучковић, председник ШСЦС и директор лиге.
Комплетна статистика лиге:  РЕЗУЛТАТИ И ТАБЕЛА
 
ШК Крушик Ваљево
ШК Слога – Ваљево
ШК Младост – Лучани
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Текст и фото: Саша Јевтић, председник скупштине ШС ЦС
Изборник