In memoriam: ФМ Александар Милошевић

IN MEMORIAM: ФМ АЛЕКСАНДАР МИЛОШЕВИЋ  (03. 03. 1966 – 30. 11. 2023)

Изненада у 57. години нас је напустио шаховски тренер и пре свега велики пријатељ, Александар Сале Милошевић. Прерана смрт га је затекла на радном месту у Петровцу на Млави, за компјутером, држећи онлајн час једном од бројних ученика шаха које је имао.

Рођен је у Параћину, где се школовао, радио и засновао породицу. Отац је ћерке Милене. Његов кратки живот је имао дугу шаховску каријеру од преко пола века, јер је почео играти шах са свега 6 година. Ту љубав према древној игри су му усадили рођени стричеви, Живан и Радомир – Шики Милошевић, у то време јаки првокатегорници. Сале тренер, како га бројне шаховске колеге зову, је своје ватрено крштење за шаховском таблом имао на симултанци против Анатолија Карпова, тадашњег најбољег активног шахисте на свету, јер се Фишер повукао из турнирских арена те 1972. године. Као звезда те симултанке и најмлађи учесник, Сале је заувек одредио себи највећу страст и љубав за шаховску уметност. Само неколико година након тога заиграо је на омладинској табли за ШК „Текстилац“ Параћин, поново као најмлађи такмичар икада. Бројни су клубови за које је успешно наступао, осим Текстилца то су: 3М Јагодина, Раднички Ћуприја, ОШК Параћин, Каблови Јагодина, Глубочица Лесковац, Браничево, Слога 2 Петровац. Заиграо је у Бундес лиги, као члан шах клуба Линген, где наступа и његова најбоља ученица Јована Миљковић. 

Као омладинац имао је бројне појединачне успехе, а највећи му је деоба првог места на омладинском првенству Србије. Круна шаховске каријере му је освајање титуле ФИДЕ мајстора 2009. године, а највећи стандард рејтинг је остварио 2013. године и износио је 2308 ЕЛО поена. Као врстан познавалац шаховске теорије, а посебно отварања, постигао би можда и већи успех, али недостатак физичке спреме и страст према дувану га је спречавала у томе.

Сале Милошевић, у шаховском свету се остварио највише као тренер. Тренирао је децу у Поморавском, Нишавском и Браничевском округу где је и живео. Појавом савремене интернет комуникације проширио је деловање на читав регион . Више стотина младих шахиста је увео у тајне шаха, а многи од њих су освајачи медаља са бројних такмичења. Због своје скромности, скоро и да нема заједничких фотографија са пехарима и медаљама на победничким постољима уз своје ђаке. Остаје да му се вечно захвалимо на свему што је пружио шаху и младим шахистима.

 

 

Сахрана нашег Салета ће се обавити у суботу 2. децембра у Параћину, у 14 часова.

 

Школа шаха „Звездани пешак“ Параћин
ФМ Александар Милошевић, наступ за ОШК Параћин
Изборник