БОРА БЕКА 2023 – успешан осми пут

ИМ Милош Милошевић, Анђела Кринуловић и Јован Копривица победници

Бобан Максимовић одличан организатор

Традиционални меморијални рапид турнир „Бора Бека 2023“ успешно је одржан у недељу 11. јуна 2023.године, по осми пут у Костолцу. Тачније, ово је био рапид фестивал, који се састојао од „А“ опен турнира и „Б“ кадетског турнира за девојчице и дечаке до 14 година.  Опен турнир је окупио 81 играча, док су на кадетском турниру учествовала 45 кадета. На „А“ турниру је учествовало 27 играча са титулом (7 ВМ, 13 ИМ и 7 ФМ) што је завидан број с обзиром да се у исто време играли шампионати Србије у Сенти.  Успешан технички организатор овог фестивала био је ШК „Рудар“ Костолац, под покровитељством Града Пожаревца, ГО Костолац, Центра за културу „Костолац“ и Спортског савеза Града Пожаревца. Захваљујући њима и бројним спонзорима обезбеђен је богати наградни фонд у износу од 150.000 динара и бројне награде изненађења за кадете. Наравно, сви учесници турнира су добили сендвиче и освежавајуће напитке. Више детаља можете видети у распису фестивала: РАСПИС

После 9 кола на „А“ турниру прво место са 8 поена освојио је ИМ Милош Милошевић, друго место са 7,5 поена освојио је ВМ Синиша Дражић, треће и четврто место са 7 поена су поделили интермајстори Зоран Арсовић и Борољуб Златановић али због бољег бухолца трећи је био ИМ Зоран Арсовић. Од петог до деветог места са 6,5 поена, али по бухолцу су се поређали ВМ Микхаил Бриакин, ИМ Милован Ратковић, ВМ Горан М Тодоровић, ИМ Горан Арсовић и ФМ Алекса Петровић. Међу награђеним са 6 поена али и са најбољим бухолцом је био ИМ Никола Радовановић са освојених 6 поена. Специјалне награде су освојили ФМ Станковић Борис као најбољи омладинац(иначе члан Рудара), ВМ Горан Чабрило награду за најбољег ветерана, Стефановић Драган као најбоље пласирани Костолчанин-аматер, Јована Срдановић као најбоље пласирана жена и Јован Лештанин као најбоље пласиран кадет ШК Рудар. Награде су поделили Бобан Максимовић председник ШК Рудар, председник шаховског савеза Београда Андрија Јоргић и начелник службе обезбеђења КПЗ Забела Јанко Станишић.
На кадетском турниру прво место за девојчице са 8,5 поена је освојила Анђела Кринуловић, друго место са освојених 7 поена Наталија Јовановић, док је трећепласирана била Марија Неговановић са освојених 6 поена и најбољим бухолцем. На турниру за дечаке прво место је освојио Јован Копривица са 7 поена, друго место је освојио са 6,5 поена Милош Драговић док је трећепласирани био Матија Арсенијевић са 6 поена и најбољим бухолцом. Осим освајача медаља и пехара, специјалну награду је добиo и Јакша Марјановић као најмлађи најбоље пласирани кадет. Награде кадетима уручили је унука Боре Беке, Марија Јовановић.
Резултати и комплетна статистика:   А турнир        Б турнир
Судијски тим је одлично урадио свој посао, улогу главног судије је имао ИА Новица Арсић, главни заменик ИА Небојша Ђорђевић и националне судије Александар Новаковић, Зоран Дешић, Драган Нагуљевић.

Специјални гост турнира био је секретар Шаховског савеза Централне Србије, ИА Миливоје Миливојевић, који је на отварању фестивала пожелео свим играчима добродошлицу и пуно успеха на турниру.

Према оцени свих учесника и гостију фестивала, највеће заслуге за одличну организацију иду Бобану Максимовићу, директору турнира и председнику ШК Рудар из Костолца. Детаљнији извештај можете видети у фејсбук објави директора турнира:

ФОТО галерија

Изборник